Verdienen

Geld verdienen door te beleggen in aandelen

Tegenwoordig krijg je zo goed als nul procent rente over je spaargeld en dit wordt met het jaar steeds minder. Hierdoor gaan steeds meer mensen op zoek naar creatievere manieren om aan meer inkomen te kunnen komen. Een van deze manieren is beleggen in aandelen. Beleggen in aandelen klinkt voor de meeste mensen als moeilijk, spannend of een te-ver-van-mijn-bed-show, maar steeds meer mensen beginnen de aandelenkoers in de gaten te houden en krijgen meer dividend uitbetaald, zonder dat ze echt verstand hebben van economie of financiën. Ben je ook benieuwd of beleggen in aandelen iets voor jou is? Lees dan verder over hoe dit precies in zijn werking gaat.

Wat houdt beleggen in aandelen in?

Beleggen in aandelen betekent dat je aandelen van een bedrijf koopt en verkoopt, om zo een deel van de winst mee te kunnen pakken. Een aandeel is in feite een stukje eigendom van het bedrijf. Als je een aandeel hebt, ben je voor dat kleine percentage eigenaar van het bedrijf waarvoor het aandeel is. Dit betekent dat wanneer het bedrijf winst maakt, deze winst ook een klein stukje aan jou kan worden uitgekeerd, voor het percentage dat jouw aandeel vertegenwoordigt. Deze winstuitkering wordt ook wel dividend genoemd.

Beleggen in Aandelen

Een andere manier om geld te verdienen aan aandelen is door hierin te gaan handelen. Aandelen kunnen door een stijgende koers meer waard worden. Je kunt dan je aandelen verkopen voor een hogere prijs dan waarvoor je ze gekocht hebt. Dit is vooral handig wanneer een aandeel opeens veel meer waard wordt, maar daarna de waarde weer inzakt. Handelen in aandelen is vaak net een stapje verder dan beleggen, omdat je hiervoor ook echt de koersen in de gaten moet houden en voorspellingen moet kunnen maken van hoe de koers eruit gaat komen te zien.

Hoe kun je aan aandelen komen?

De meeste mensen zullen via hun bank in aandelen investeren. Je bank heeft een aantal bedrijven in de eigen portefeuille zitten, waarvan je de aandelen van hun over kunt kopen. Je bank fungeert dan als een soort wisselkantoor om je geld in aandelen in te zetten en andersom.

Daarnaast zijn er steeds meer online brokers in opkomst. Dit is een persoonlijk wisselkantoor die op dezelfde manier opereert als je bank dat doet, maar dan direct op de aandelenbeurs. Jij bent direct in het bezit van je aandelen en kunt er dan ook sneller mee onderhandelen, vaak ook voor een betere prijs dan wanneer je bank ertussen komt. Veel online brokers maken ook gebruik van een app, waardoor je als je serieus geld met aandelen wilt kunnen verdienen altijd en overal ermee kunt handelen.

Risico’s beleggen in aandelen

Wanneer je gaat beleggen in aandelen, moet je ook rekeninghouden met de risico’s die eraan kleven. Het grootste risico is natuurlijk dat op het moment dat je een aandeel koopt, de koers volledig inzakt en je aandeel niets meer waard is. Je hebt dan geen vangnet waar je je geld terug kan eisen. Daarbij betekent de winst van een bedrijf niet meteen dat deze ook wordt uitgekeerd. Een bedrijf kan er ook voor kiezen te investeren met dit geldbedrag. Beleg alleen in aandelen met geld dat je “kunt missen” en probeer hier niet van afhankelijk te zijn. Beleggen in aandelen is wispelturig, waardoor vertrouwen op een vast inkomen niet mogelijk is.