Duurzaam Beleggen

Geld verdienen door duurzaam beleggen

Voor de meeste mensen is geld verdienen enorm fijn, maar mag dit niet ten koste gaan van anderen. Steeds meer mensen wegen hun actie af naar wat dit kan betekenen voor mens, dier en natuur. Bij investeringen is dit niet anders en daarom wordt het steeds populairder om alleen te beleggen in bedrijven die oog hebben op een gezonde en veilige wereld. Dit wordt ook wel duurzaam beleggen genoemd. Bij duurzaam beleggen staat niet het eindresultaat centraal, maar op welke manier dit resultaat wordt behaald. Wil jij ook winst kunnen behalen, maar mag dit niet ten koste gaan van het milieu? Dan kun je op deze manier toch goed geld verdienen.

Investeren in ethisch verantwoorde bedrijven

Bij duurzaam beleggen investeer je in bedrijven waar je geld aan kunt verdienen, maar deze bedrijven moeten wel rekening houden met welke gevolgen hun daden hebben op de wereld. Zo zijn er steeds meer bedrijven die zich richten op het verminderen van uitstootgassen. Denk bijvoorbeeld aan energiebedrijven die hun stroomvoorziening volledig winnen uit wind- of zonne-energie. Maar ook bedrijven die niet zelf aan het werk zijn met milieuvriendelijkere acties, maar deze wel ondersteunen, horen hieronder. Zo kun je denken aan banken die liever aandelen hebben in een Staatsbosbeheer dan in oliebedrijven.

Investeren

Duurzaam is ook menselijk

Naast de natuur horen bedrijven waar je duurzaam kunt beleggen in betere omstandigheden voor de medemens. Zo worden bedrijven uitgesloten die handelen in bijvoorbeeld wapens. Ook de bedrijfsstructuur an sich wordt onder de loep genomen. Duurzaam beleggen is bijvoorbeeld mogelijk als het bedrijf zich inzet in betere werkomstandigheden voor de werknemers in het bedrijf, waardoor ze niet in de kou hoeven te zitten, voldoende pauze krijgen en er geen kinderarbeid aan het werkproces te pas komt.

Duurzaam beleggen via je bank

De meeste mensen zullen beleggen via hun bank. Echter kan het bij je bank vaak wat minder transparant zijn waar je nu precies in belegt. Gelukkig zijn er steeds meer banken waar je de zekerheid krijgt dat je duurzaam kunt beleggen. Zo zijn ASN Bank, Triodos Bank en Bunq speciaal ingericht om alleen te investeren in duurzame bedrijven. Zij maken hier ook hun core business van, zodat je als belegger zeker weet dat je zaken doet met bedrijven die je ook wil ondersteunen.

Ook veel bestaande banken bieden steeds meer mogelijkheden op het gebied van duurzaam beleggen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan speciale pakketten bij de Rabobank, waar je alleen kunt investeren in bedrijven die duurzaamheid hoog in het vaandel hebben. En aangezien duurzaam beleggen steeds belangrijker wordt zullen er ook steeds meer banken en bedrijven zijn waar dit mogelijk wordt.

Belasting

Duurzaam beleggen is niet alleen beter voor het milieu en je medemens. Duurzaam beleggen wordt door de staat ook erg toegejuicht en daarom kun je wanneer je duurzaam belegt profiteren van een belastingvoordeel. Je betaalt dan minder belasting over je belastbaar inkomen en kunt hierdoor meer geld verdienen over je winst dan wanneer je in niet-duurzame bedrijven investeert. Duurzaam beleggen is daarom dus niet alleen goed voor je omgeving en de planeet, maar kan jou door je goede daad ook financieel ondersteunen.