Krediet aanvragen

Dit komt er kijken bij krediet aanvragen

Soms wil je even wat extra geld tot je beschikking kunnen hebben. Bijvoorbeeld omdat je in je huis gaat verbouwen en een buffer wilt hebben als je voor onverwachte kosten komt te staan. Het is dan handig een lening af te sluiten met een doorlopend krediet. Je leent dan niet al het geld tegelijk, maar reserveert een bepaald bedrag dat je in een bepaalde periode maximaal kunt lenen, en waar je om de zoveel tijd een beetje van op kunt nemen. Krediet aanvragen kun je eenvoudig doen via je bank of een kredietbank, maar je moet wel met een aantal zaken rekeninghouden. Wat er allemaal om de hoek komt kijken wanneer je in aanmerking wilt komen voor doorlopend krediet vind je hier terug.

Krediet is een lening

Krediet aanvragen is een onderdeel van een doorlopende lening. Wanneer je dus dit wilt gaan doen, moet je rekeninghouden met de voorwaarden waar je ook aan moet voldoen als je bijvoorbeeld een hypotheek afsluit. Denk hierbij aan wat je leeftijd is, of je genoeg inkomen hebt om aan je afbetalingen te voldoen en waarvoor je het geld nodig hebt. Pas wanneer je alles op een rijtje hebt en je voldoet aan de eisen, kan de bank je een akkoord geven op je krediet.

Let op de voorwaarden

Net als iedere andere lening moet je bij krediet aanvragen je houden aan de voorwaarden die in je offerte staan, mocht je de lening af willen sluiten. Hierbij moet je bijvoorbeeld denken aan de rente en aflossingen die je moet verrichten. Het mooie aan doorlopend krediet is dat je alleen rente hoeft te betalen als je het geld opneemt. Als je een doorlopend krediet van 20 duizend euro hebt, maar je gebruikt er maar 15 duizend van, dan hoef je voor de overige 5 duizend niet te betalen. Het geld is namelijk wel voor je gereserveerd, maar nooit echt in je bezit geweest.

Daarnaast moet je ook rekeninghouden met de limieten die er aan je krediet worden gesteld. Bij krediet aanvragen maak je met de kredietbank de afspraak hoeveel geld je kunt lenen voor welke tijdsperiode. Meestal is dit een tijd van 5 tot 10 jaar, waarna alleen het afbetalen volgt. Je kunt na deze periode dus niet nog aanspraak op dit krediet maken. Om het voorbeeld hierboven te gebruiken, als je die 15 duizend euro hebt gebruikt maar je merkt twee weken na het einde van je lening dat je toch die laatste 5 duizend nodig hebt, dan is dit niet meer mogelijk.

Pas op waar je leent

Niet altijd wordt doorlopend krediet toegekend. Dit is bijvoorbeeld omdat je te weinig inkomsten hebt of boven een bepaalde leeftijdsgrens zit. Er zijn verschillende kredietbanken die met grote letters adverteren dat je bij hun alsnog kunt lenen, maar let dan wel op de voorwaarden. Vaak betaal je dan een veel hogere rente dan wanneer het bij een andere bank wel was gelukt. Het kan verleidelijk zijn om alsnog met deze kredietverstrekker in zee te gaan, maar wees kritisch op de lening en laat je desnoods door iemand adviseren of dit wel een goed idee is.