Lening Afsluiten

Wanneer kan je een lening afsluiten?

Geld lenen bij de bank of bij een kredietverstrekker kan soms ervoor zorgen dat je (in ieder geval tijdelijk) uit de financiële nood bent. Daarnaast kan een lening ook handig zijn als je een grote investering wilt doen, zoals het kopen van een huis. Maar niet altijd is het lenen van geld even makkelijk en kun je van een koude kermis thuiskomen omdat je steeds geweigerd wordt. Hoezo is dit en mag dit zomaar? Je moet als je een lening wilt afsluiten letten op de volgende zaken voordat je jezelf rijk waant met geld dat je niet krijgt.

De waarom

Een van de standaard vragen die een bank of kredietverstrekker je zal stellen wanneer je een lening wilt afsluiten, is waarom je een lening wilt afsluiten. Dit is om verschillende redenen. Allereerst om er zeker van te zijn dat het geld goed wordt gebruikt. Zo heeft een lening voor een huis of een auto meer zin dan even op vakantie gaan. Bovendien weet de geldgever dan ook dat je niet alsmaar blijft lenen en zij hun geld op het afgesproken moment weer terugkrijgen zonder te hoeven wachten op andere betalingen. Verder kan een geldschieter je helpen met te kijken wat een reëel bedrag voor je doel is. Misschien wil je wel veel te veel lenen en maak je onnodige kosten. Om je reden door te geven kan de bank je helpen met het lenen van het juiste geldbedrag.

Huis

Je persoonlijke situatie

Voor een geldverstrekker is het belangrijk dat ze zeker weten dat ze geld geven aan iemand die in staat is dit geld ook terug te geven. Daarom wordt er ook veel gekeken naar persoonlijke gegevens. Deze zijn in een paar subgroepen in te delen:

Je identiteit

Je moet aan een bepaald profiel voldoen om een lening af te kunnen sluiten. Hierbij gaat het onder andere om je leeftijd. Je moet wel meerderjarig/volwassen zijn om geld te mogen lenen, maar ook niet té oud, waardoor het terugbetalen van de lening over dertig jaar nog maar de vraag is. Ook gelden punten als je huwelijke staat en of je kinderen hebt als voorwaarden bij je lening.

Je financiën

Het is misschien een paradox, maar om geld te kunnen lenen moet je wel geld hebben. De bank wil wel de zekerheid dat je de middelen hebt om aan je betalingstermijn te kunnen voldoen. Daarom wordt er bij het aanschaffen van een lening altijd gevraagd naar je inkomen, je uitgeefpatroon en of je al schulden of leningen open hebt staan.

Weigering

Banken en kredietverstrekkers kunnen weigeren om met jou een lening af te sluiten. Echter moeten zij daarvoor wel een grondige reden hebben. Zo kun je niet in aanmerking komen als je leeft van een bijstandsuitkering of werkloosheidsuitkering. Dit komt omdat je dan volgens de crediteur niet de juiste financiële middelen hebt om aan je betalingstermijnen te voldoen. Dit geldt niet voor het krijgen van alimentatie, omdat dit alleen een aanvulling op je inkomen is.

Daarnaast krijg je geen lening als je geregistreerd staat in het BKR-register. Bij een negatieve BKR-notering wordt je gezien als wanbetaler die niet (op tijd) zijn of haar rente betaalt. De kans dat je dit dan ook niet voor deze lening doet wekt rode vlaggen op bij de verstrekker. Tot slot moet je wel wonen in het land waar je de lening wilt afsluiten, anders ben je minder goed terug te vinden als er verhaal op je betalingen gedaan moet worden.

Zoals je kunt zien zijn er veel dingen waar je rekening mee moet houden voordat je een lening af kunt sluiten. Bekijk daarom eerst of je wel in aanmerking komt voor een lening voordat je grote plannen met het geld gaat maken.