ZZP en Pensioen

Hoe zit het met je pensioen als je zzp’er bent?

Wanneer je zzp’er bent, heb je volledig de touwtjes in eigen handen. Je bent je eigen baas en kunt al het geld dat je verdient aan je opdrachten lekker zelf houden. Dit betekent ook dat je alles zelf moet regelen, dus ook je pensioen. Als iemand in loondienst houdt je werkgever een bepaald percentage van je loon in om een pensioen voor je op te bouwen, maar als zzp’er heb je geen loon en wordt dit dus niet door je baas, die je ook niet hebt, apart gehouden. Hoe zit het dan met je pensioen wanneer je de gerechtigde leeftijd hebt behaald? Kun je dan wel op een pensioen bouwen, of wordt er vanuit gegaan dat je alles maar van je spaarrekening zou kunnen halen? Om hier wat meer duidelijkheid over te geven kun je hier lezen wat je nu al kunt doen om later zonder geldzorgen van je oude dag te kunnen genieten.

Verschillende vormen van sparen

Je pensioen kun je zien als een enorme spaarrekening, waar je pas gebruik van kunt maken wanneer je op een bepaalde leeftijd bent. In je werkende leven spaar je het tegoed op dat op deze rekening komt te staan, zodat je aan het einde over een mooi bedrag kunt beschikken.

Sparen

Om als zzp’er niet afhankelijk te hoeven zijn van je AOW-uitkering, moet je zelf een deel van je inkomsten apart zetten om je pensioen mee op te bouwen. Dit kan op verschillende manieren, afhankelijk van wat het beste past bij jouw inkomen of hoe hard je het geld nodig hebt. Zo kun je een aparte spaarrekening openen, waar je zelf wanneer je wilt geld op stort. Hier kun je zonder verplichtingen geld op zetten en mocht je even wat geld nodig hebben, dan kun je er ook wat vanaf halen. Daarnaast kun je bij je bank ook een speciale zakelijke spaarrekening openen met belastingvoordeel. Hier kun je tussentijds geen geld bij opnemen, maar je hoeft geen belasting te betalen over je inleg. Daarbij is hier je spaarrekening veilig gesteld, mocht je bijvoorbeeld failliet gaan.

Zzp pensioen aandelen

Voor wie niet alleen een deel van zijn inkomen alvast wil reserveren voor zijn oude dag, maar het ook aandurft om te zien of deze inleg groter kan worden, is het ook mogelijk om je pensioen bij elkaar te beleggen. Je kunt dan je apart gezette pensioengeld inleggen in diverse mixfondsen en kijken of het lukt om met een dikke winst ervandoor te gaan. Daarbij komt dat je wanneer je hier winst op hebt gemaakt, je deze winst ook weer mag opnemen om te investeren in je bedrijf en je zo geld blijft verdienen met geld dat anders stil bleef staan.

Je moet er wel rekening mee houden dat je net zo makkelijk geld kunt verdienen met beleggen, als dat je het kwijt kunt raken. Het is daarom handig om echt apart geld in deze vorm van sparen te investeren. Mocht het dan verkeerd gaan, dan ben je niet meteen al je geld voor je pensioen kwijt. Een combinatie tussen sparen en beleggen is daarom zeker aan te raden.